Frälsis?

Hur ofta tänker ni egentligen på Frälsningsarmén? Inte speciellt ofta skulle jag tro. Det är sådana där som står i gathörnen och sjunger andliga sånger hellre än bra, samtidigt som de samlar in pengar till.. ja, till vadå? Välgörande saker, givetvis, men vad mer specifikt är det man sysslar med? Försöker att frälsa uteliggare eller så? Frälsningsarmén är helt enkelt ingenting de flesta av oss tänker på, mer än som någonting som finns där i bakgrunden i gatubilden lite då och då.

Jag måste erkänna att min syn på Frälsis kanske är, eller har varit, lite nedlåtande. Ett harmlöst gäng som inte gör någon skada direkt, men heller kanske inte så mycket nytta som, till exempel, Rädda Barnen, Röda Korset eller Läkare Utan Gränser. Ungefär lite grand som Marias enmansorkester. Har ni inte hört talas om henne så var det en kvinna som från 1972 till 2002 satt på Sergels Torg i Stockholm och sjöng om Jesus och spelade elorgel, typ. Kolla in Wikipedias artikel om henne, och förundras i alla fall lite: ”Orgeln var inbyggd i en motoriserad vagn som hon själv hade gjort. Förutom två elpianon, förstärkare, högtalare och mikrofon var vagnen försedd med plakat”. Isses! Hon delade tydligen också ut smörgåsar till de som behövde.

Är det så fel?
Men egentligen, det är väl inget fel med det? Maria gjorde helt rätt, och blev väldigt omtyckt. Poängen är dock att det inte riktigt är vad Frälsningsarmén gör. De är ju en betydligt större organisation och inte bara en ensam privatperson. Saker som de gör kan vara allt från att organisera roliga sommarupplevelser för barn från familjer som annars inte skulle ha råd, till att arbeta mot trafficking och fattigdom världen över. I Sverige gör de också mycket för hemlösa, med härbärgen, soppluncher, tillfälliga boenden, matkassar och annat.

Poängen är: Frälsningsarméns verksamhet är bred och innefattar väldigt mycket bra saker, så gör som jag börjat göra, ge dem lite pengar då och då när du känner att du har råd. Det gör skillnad och Frälsningsarmén är också kända för att pengarna verkligen används för dem som behöver dem, i och med att de som jobbar för dem har låga löner jämfört med andra hjälporganisationer. Faktiskt så är det så att chefen för Frälsningsarmén har lägst lön av ALLA hjälporganisationschefer. Det tycker jag tyder på en bra moral.

Och nu avslutar jag den här utläggningen med lite musik från Marias enmansorkester!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *